Seconden

VS

Orange Angels pakken BRONS op Paralympische Spelen

In Rio de Janerio speelde de dames van het Nederlands rolstoelbasketbal team afgelopen dagen op de Paralympische Spelen. De ploeg onder leiding van bondscoach Gertjan van der Linden kwam naar Rio voor maar één doel: goud. Maar moest genoegen nemen met het brons.

In de eerste wedstrijd van het toernooi veegde de Orange Angels de vloer aan met Algerije: 107-29 en in de tweede wedstrijd evenmin met Frankrijk: 81-30. Na deze twee wedstrijden kwam het goud steeds dichterbij en werd het zelfvertrouwen alleen maar beter. Maar in de derde wedstrijd tegen Amerika ging het mis. Nederland dat moeizaam in de wedstrijd kwam en het niveau van hun kunnen niet haalde lieten Amerika er met de winst vandoor gaan: 50-60.

Na drie wedstrijden spelen, waarvan er twee van de drie worden gewonnen, is er nog steeds uitzicht op die gouden plak. China volgt en de Orange Angels herpakken zich voortreffelijk. China kon het eerste kwart bijblijven, maar bij rust was de stand al: 33-16. De wedstrijd wordt met 62-29 gewonnen. De poulewedstrijden zijn afgelopen en Nederland eindigt achter Amerika op een 2e plek in de poule.

Kwartfinale
In de kwartfinale moest Nederland het opnemen tegen Wereldkampioen Canada. Tijdens de Dutch Battle van dit jaar speelde de ploeg in de finale tegen het Canadese team en wonnen die wedstrijd. Nederland begint sterk aan de wedstrijd, en gaat aan kop met 1 punt verschil. In het tweede kwart wordt die versprong verhoogt naar 13 punten. In het derde kwart probeerde Canada met man en macht het gat te verkleinen en kwamen tot zeven punten terug, maar in de slotseconden van dat kwart scoorde Nederland twee keer waardoor de Canadese dames een flinke knauw kregen. In het vierde kwart was er voor de Canadese niks meer te halen en bleven de Nederlanders scoren waardoor de eindstand 78 – 60 werd.

Halve finale
Net als in 2012 in Londen moet Nederland het opnemen tegen Duitsland in de finale. Nederland begon zeer matig aan het duel met Duitsland en keek al na één kwart tegen een 14-4 achterstand aan. Dat was voornamelijk te danken aan het matige snotpercentage van de ploeg. Maar één van de dertien schoten was raak.

In het tweede kwart kwam Nederland beetje bij beetje in de wedstrijd en werden er meer schoten geraakt. Beide ploegen gaan rusten met 25-12 voor Duitsland. Na rust komt Nederland uitstekend terug in de wedstrijd en weet de ploeg het verschil terug te brengen naar vijf punten: 32-27. Er werd een spannend vierde kwart verwacht, maar als snel werd duidelijk dat de Duitse vrouwen een tandje bij schakelden. Het verschil liep op naar veertien punten totdat Nederland met een slotoffensief begon. Bij een stand van 49-45 maakte Nederland een fout waarna de Duitse ploeg het duel besliste: 55-45.

Bronze finale
Na de deceptie in de halve finale tegen Duitsland moest Nederland de volgende dag zich klaarmaken voor de finale om het brons tegen Groot-Brittanië. In het eerste kwart denderde Nederland over de Britsen heen: 17-4. In het tweede kwart kwam kwamen de Britten meer in de wedstrijd en konden ze ook weerstand bieden tegen Nederland. Maar door de ijzersterke verdediging van Nederland wordt het verschil in het derde kwart alleen maar groter in het voordeel van de Orange Angels.

Net zoals in het eerste kwart gaf de Nederlandse ploeg in het laatste kwart de Britten geen ruimte om aanvallen op te zetten. Nederland dat een uitstekend toernooi heeft gespeeld wint de wedstrijd om het brons met 76 – 34.