Rolstoelbasketbal Ermelo

17

17

April

Woensdag

OM

20:30 UUR

Eredivisie - Play-offs

00
Dagen
:
00
Uren
:
00
Minuten
:
00
Seconden

VS

Bo Kramer: "Paralympische Talentdag heeft mijn leven op zijn kop gezet”

Zeventien jaar is ze pas. Vorig jaar deed Bo Kramer al ervaring op tijdens de wereldkampioenschappen en kreeg ze een bronzen medaille omgehangen. Dit jaar was ze van waarde voor de rolstoelbasketbaldames tijdens de Europese kampioenschappen. Na de finale mocht ze een zilveren medaille mee naar huis nemen. Zonder de Paralympische Talentdag had haar leven er totaal anders uitgezien.

Bo komt uit een echte sportfamilie. Als jong meisje volleybalt ze en haar vader Peter is assistent-bondscoach bij de zitvolleybalsters. Op elfjarige leeftijd wordt er bij Bo een vorm van botkanker geconstateerd. Zes operaties later kan ze wel weer lopen, maar valide sporten zit er niet meer in. Het rekensommetje is snel gemaakt: Bo gaat zitvolleyballen. “Dat heb ik een jaar gedaan, maar die sport is het niet voor mij”, vertelt ze. “Samen met mijn vader ben ik in 2012 naar de Paralympische Talentdag geweest. Na een clinic rolstoelbasketbal was ik verkocht. Ik heb toen ook nog tafeltennis, zitvolleybal en boogschieten geprobeerd, maar voor mij was de keuze simpel: rolstoelbasketbal.”

Zo snel

De coaches zien in de jonge Almerese een talent voor de jaren na Rio 2016. Het gaat echter iets sneller. Bo schrijft zich in bij basketbalclub Devedo uit Ermelo en assistent-bondscoach Irene Sloof haalt haar na een proeftraining bij Oranje onder 18 jaar. Dat team traint één keer per maand. Niet veel later schuift Bo door naar ‘onder 23’; goed voor twee trainingen per week. “Sporten was vanaf toen niet meer vrijblijvend”, weet ze nog. “Ik moest van alles regelen met school; elke week naar Papendal. Ik deed het niet meer ‘erbij’.” Slechts een halfjaar na de Paralympische Talentdag gaat Bo met het grote Oranje mee op trainingskamp in Finland. “Als veertienjarige ineens tien dagen van huis, tussen al die ervaren dames. Dat was een enorme ervaring.” Inmiddels heeft Bo haar havodiploma, woont ze op Papendal en is ze fulltimerolstoelbasketbalster. “Ik dacht dat ik misschien in de aanloop naar Tokyo 2020 een keer bij Oranje zou komen, maar had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan.”

“De Paralympische Talentdag heeft mijn wereld op zijn kop gezet”, erkent de zestienjarige center. “Ik hoefde niet meer zelf op zoek naar een sport die bij me past of een club waar ik terecht kan. Ik was gelijk op de goede plek met de juiste mensen. Bij het Nederlands team wisten ze meteen wie ik was. Als ik me eerst bij een club had ingeschreven, was ik misschien ook wel bij Oranje gekomen, maar nu gaat het sneller. Ik heb een EK en WK meegemaakt en Rio 2016 is een realistisch vooruitzicht. De Paralympische Talentdag kan een wereld van verschil maken voor iedere sporter met een handicap.”

Paralympische Talentdag

Dit jaar is de Paralympische Talentdag op zondag 4 oktober in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. Bondscoaches van dertien zomersporten beoordelen de ingeschreven sporters. De Paralympische Talentdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Johan Cruyff Foundation. Naast de Talentdag is er op 17 december een Talentherkenningsavond.

Meer informatie en aanmelden

Wil jij hetzelfde avontuur kunnen beleven als Bo? Kijk dan voor meer informatie op: >> www.paralympisch.nl/ook-goud-winnen/paralympische-talentdag